ivandet

Vi ønsker at åbne folks øjne og sind for den skjulte verden under overfladen. Vi ønsker at indhente mere viden om den ukendte kyst- og havnatur omkring Bornholm og med udgangspunkt heri gennemføre konkrete miljøforbedrende tiltag. Forskere og den almene befolkning skal kunne mødes side om side i deres udforskning af havet. Vi holder åbent i ferier hvor alle kan komme ned og få et kig ned under havoverfladen, og derudover faciliterer vi forskningsprojekter, underviser og laver diverse arrangementer – alt med fokus på Østersøen.

Om ivandet

ivandet er en bornholmsk virksomhed som er stiftet af de to marinbiologer, Magnus og Miller. Vi arbejder for et forbedret havmiljø i Østersøen omkring Bornholm. Vi holder til ved Isværket på Vestkajen 7 i Tejn Havn. Vi er en registreret socialøkonomisk virksomhed hvilket betyder at vi har forpligtet os til at al vores økonomiske overskud skal reinvesteres i projekter vi tror på vil gavne Østersøens havmiljø.

Børn er helt naturligt eminente til at udforske naturen og vi søger derfor at skabe et miljø, hvor hverken vi som vejledere eller forældre instruerer børnene i deres færden. Vi stiller de basale redskaber til rådighed; fiskenet, vandkikkerter og snorkeludstyr men undgår at interagere yderligere før det ønskes af børnene. Vi nyder naturligvis at tage del i børnenes udforskning, når den er ønsket og gør hvad vi kan for at berige naturoplevelsen med fangstråd eller gode historier. Vi trives bedst i en mere jordnær og rolig tilgang med ro til flere tanker, overvejelser og spørgsmål. Naturens processer forløber sjældent i et vildt tempo og det meste liv i Østersøen er for småt til at registrere, når man er i fuld fart. Alligevel er naturen fyldt med virkelige eventyr; grusomme, ulykkelige, lykkelige og mirakuløse. Men vigtigst af alt er de virkelige. Man kan forstå meget om naturen og livet ved at betragte tangloppernes, kutlingernes, ruernes og muslingernes langsomme, men dramatiske kamp for overlevelse.

MØD OS

Magnus Heide Andreasen

Jeg er vokset op i Sandvig på Nordbornholm, hvor jeg har tilbragt de fleste timer ved, på eller i havet. Fiskende, sejlende og snorklende. Glæden over, og interessen for, havet og dets liv fik mig til at læse marinbiologi i København og Bergen samt på Svalbard. Jeg er nu i gang med en PhD på Danmarks Tekniske Universitet, som undersøger hvorledes klimaforandringerne påvirker vandmændene og de andre gopler i Østersøen. Da min familie fik mulighed for at overtage Isværket på Tejn Havn, blev det med ivandet muligt at dele vores fascination for, og viden om, havet omkring Bornholm.

miller og Magnus
Miller og Magnus

Miller (Marie Helene Birk)

Jeg er opvokset i vestjylland og uddannet marinbiolog fra Københavns Universitet. Jeg har med min far og farfar været velbevandret på havne og på havet i deres små joller. Mens jeg studerede blev jeg ansat som formidler på Naturcenter Amager og Tårnby Naturskoles Blå Base, hvilket vækkede min kæmpe glæde ved at give viden videre. Og med 5 somre på en forskningstrawler for Grønlands Naturinstitut, fandt jeg ud af at havet og formidlingen var det jeg skulle arbejde med! Jeg brænder for at lære så mange som muligt om havets vidunderlige liv, som ligger så mystisk ukendt under den spejlblanke overflade. Og med ivandet blev det muligt at gøre netop det!